Is jouw huis ook écht je thuis? Een woning is voor veel mensen hun veilige haven. Ze brengen hier veel tijd in door en wonen er vaak een langere periode in hun leven. Dit wetende, is het ook zeer belangrijk dat het huis waarin je woont veilig is. Helaas is de veiligheid in een groot aantal huizen in ons land niet optimaal. Is jouw huis veilig? In deze blogpost kom je erachter en krijg je allerlei handige tips.

Een installatieautomaat aanschaffen

Om jouw woning gelijk een stuk veiliger te maken, kun je een installatieautomaat aanschaffen. Vooral in de donkere maanden van het jaar komt deze zeker van pas. In deze maanden is de kans op kortsluiting of overbelasting van de stroom een stuk groter. Dit komt omdat we met z’n allen veel meer stroom gebruiken. Een installatieautomaat zorgt ervoor dat de stroom wordt uitgeschakeld wanneer er sprake lijkt te zijn van kortsluiting of overbelasting.  

Rookmelders voor je woning  

Daarnaast bestaat er het gevaar van brand, dit kan soms ook samenhangen met de elektriciteit in je woning. Mensen hebben, zonder dat ze het weten, verkeerd werkende apparaten in huis óf gaan zelf verkeerd met deze apparaten om waardoor brandgevaar toeneemt. Ook zit een ongeluk in een klein hoekje. Om op tijd gewaarschuwd te worden, kun je rookmelders ophangen. Dit is sinds kort ook verplicht. Zorg voor minstens één rookmelder op elke verdieping en hang ze op de juiste plekken neer. Je kunt ook een abonnement nemen bij Univé dat je helpt om veiliger te wonen. Vraag hier bijvoorbeeld naar tijdens je hypotheekadvies gesprek bij Univé. Hierin zit bijvoorbeeld een schoorsteenveger of cv-onderhoud. Allemaal belangrijke zaken die ervoor zorgen dat de veiligheid geoptimaliseerd wordt.

Houd ook inbrekers buiten

Je hebt heel het jaar kans op inbrekers. Vooral tijdens de donkere maanden, of juist wanneer iedereen op zomervakantie is. Je kunt je huis beschermen door deze goed te verlichten en door bijvoorbeeld een camera te installeren die de omgeving rondom, of in je huis, in de gaten houdt. Zo heb je zelf niet alleen een veiliger gevoel, maar schrik je ook daadwerkelijk mensen met kwade bedoelingen af. Verder speelt ouderdom een rol bij de veiligheid van je huis. Niet alleen is een oude woning vaak minder veilig, ook je eigen leeftijd en je gezondheid spelen mee. Zorg ervoor dat je je huis aanpast wanneer dit mogelijk is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kunt zitten tijdens het douchen of dat je gebruik maakt van een traplift. Allemaal manieren om veiliger te wonen!