Je huis is je veilige haven en het is belangrijk om het te beschermen tegen inbrekers. Inbrekers kunnen namelijk niet alleen waardevolle spullen stelen maar vooral ook een gevoel van veiligheid en privacy wegnemen. De spullen die gestolen worden zijn in veel gevallen prima te vervangen, zeker wanner je goed verzekerd bent. Het gevoel van veiligheid wanneer er een vreemde je huis overhoop heeft gehaald is veel lastiger terug te krijgen. Het is goed om hier vooraf bij stil te staan en je te wapenen tegen inbrekers. In dit artikel geven we enkele tips.

Upgrade je huis

Goede sloten zijn de basis van een veilig huis. Zorg ervoor dat alle deuren en ramen voorzien zijn van degelijke sloten. Kies bij voorkeur voor sloten met het keurmerk van een erkende organisatie. Dit soort keurmerken geven aan dat het slot voldoet aan de Nederlandse normen op het gebied van inbraakbeveiliging. Beveiligingscamera's kunnen een afschrikkende werking hebben op inbrekers. Door de aanwezigheid van een bewakingscamera voelen inbrekers zich namelijk bekeken en zullen ze minder snel geneigd zijn om in te breken. Bovendien kun je met beveiligingscamera's de omgeving rondom je huis in de gaten houden. Een veelgebruikte camera is de video deurbel. Hiermee zie je direct wie er voor de deur staat, in veel gevallen zelfs al voordat ze aanbellen. Let ook op voldoende verlichting rondom je huis. Een goed verlichte omgeving kan inbrekers afschrikken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld buitenlampen te installeren of door verlichting te plaatsen bij de toegangsdeuren. Zorg er daarnaast voor dat er geen losse voorwerpen rondom je huis liggen waar een inbreker gebruik van kan maken. Denk bijvoorbeeld aan ladders of containers. Zorg er ook voor dat struiken en planten rondom je huis niet te hoog zijn, zodat inbrekers niet ongezien het huis kunnen naderen.

Upgrade je gedrag

De zwakste schakel in de beveiliging van een woning zijn vaak de bewoners. Het is belangrijk dat je de deur altijd goed op slot draait en controleert of de ramen wel goed dicht zitten. Wees bijvoorbeeld ook voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op social media of in het openbaar. Inbrekers kunnen deze informatie gebruiken om te weten wanneer je niet thuis bent en hier gebruik van maken om in te breken. Wanneer je op vakantie gaat kan het verstandig zijn om een lichtje aan te laten en aan de buren te vragen of ze de brievenbus regelmatig willen legen.