Padel en tennis zijn twee populaire racketsporten die veel overeenkomsten hebben, maar ook enkele belangrijke verschillen. In deze blog zullen we bespreken wat padel en tennis van elkaar onderscheidt en waarom padel een uitstekende keuze is voor beginners die op zoek zijn naar een leuke en toegankelijke sport. Lees je mee?

De baan en de afmetingen

Een van de meest opvallende verschillen tussen padel en tennis is de baan. Een padelbaan is kleiner dan een tennisbaan en is omringd door glazen wanden en hekken. Hierdoor kunnen spelers de bal vanuit verschillende hoeken en posities terugspelen. De kleinere baan in padel maakt het gemakkelijker om de bal te bereiken, zelfs voor beginners.

Het racket

Padelrackets hebben een andere vorm en zijn gemaakt van materialen zoals grafiet of glasvezel. Ze hebben geen snaren, maar hebben perforaties of gaatjes aan de oppervlakte. Deze kenmerken zorgen voor een betere balcontrole en verminderen het risico op verkeerd slaan. Tennisrackets zijn meestal groter en hebben snaren die de bal meer snelheid en spin geven.

Het spel

Padel wordt meestal in dubbelspel gespeeld, terwijl tennis zowel in enkelspel als dubbelspel kan worden gespeeld. Daardoor is het een leuk spel om samen met vrienden, familie of collega’s uit te proberen. Daarnaast moet de bal juist via de grond en muren stuiteren, iets dat ook verschilt met tennis. Ook is er een groot verschil tennisbal en padelbal: de padelbal is kleiner en heeft een lagere druk. Daardoor stuitert deze minder dan een tennisbal.

Service en puntentelling

De service in padel wordt onderhands gedaan en moet diagonaal over het net worden gespeeld. Bij tennis wordt de bal over het net geserveerd met een bovenhandse beweging. Wat betreft de puntentelling, volgt padel hetzelfde puntensysteem als tennis, maar zonder deuce-regel. 

Gemakkelijk te leren

Padel is gemakkelijk te leren, zelfs voor mensen die nog nooit een racketsport hebben gespeeld. Door de kleinere baan en de gebruiksvriendelijke rackets kunnen beginners snel plezier beleven aan het spel. Bij padel Brabant boek je zo een baan en kan je snel kijken of het iets voor jou is.

Sociaal en teamgericht

Het spelen van padel in dubbelspel maakt het een sociale sport waarbij je samenwerkt met een partner. Dit maakt het ook aantrekkelijk voor gezinnen en vriendengroepen die samen willen spelen. Het is een leuke en makkelijke actieve activiteit.

Minder fysiek veeleisend

Padel is minder intensief voor het lichaam dan tennis. Het vereist minder rennen en heeft een lagere impact op de gewrichten. Dit maakt het een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een sportieve activiteit met minder fysieke belasting.